Viziós jegyzetek (2000-2003)


Villamoson való utazás alkalmával rámtörő utazás alkalmával születő felismerések papírra vetése. (thc hatása alatt)

Úgy volt, hogy kifelé révedtem a villamos ablakon. Odakint már sötét volt, a Rákóczi térnél jártunk. Egyszer csak eltünt előlem a látvány és láttam, ahogy egy ismeretlen térben sinen haladok előre (olyan vagyok mint egy lapos fehér, antropomorf műanyag bábu). Velem párhuzamosan, felém mozogva szintén sineken -futószalagon- hozzám hasonló bábuk közlekedtek. Amig el nem mentek mellettem teljesen fehérek-üresek (horror vacui) voltak, de ahogy utánukfordultam, a hátukon minden velem kapcsolatos tettük izgalmas slideshow-ként pörgött. Mivel engem sokkal jobban érdekelt, hogy valójában kinek milyen hatása van az életemre, ezért folyamatosan háttal haladtam a sinemen. De még így sem gyönyörködhettem bennük addig, amig szerettem volna, ezért elkezdtem lassítani a folyamatot. Eleinte csak lehajoltam és kézzel próbáltam fékezni a haladást, majd letérdeltem, végül le is feküdtem, hogy egész testtel, még nagyobb legyen a súrlódás. Miközben folyamatosan hátrafelé figyeltem, nem tudtam kikerülni az utamba kerülő tárgyakat, amiből egyre többel ütköztem, így egyre több sérülést szenvedtem el.
Ekkor hirtelen a filmben egy hatalmas zoom out történt, amiben láttam a földgolyót, mint egy nagy időkereket, ahogy az élettel megyegyező irányban forog, rajta a figurákkal, és láttam rajta magamat, ahogy fokozatosan lassulok, majd teljesen elfekve megállok. Akkor úgy értelmeztem, hogy ez a megállás a halálomat jelenti.
A következő pillanatban a film összecsomagolódott, kiszippantódott és egy pillantásra eltűnt a szemem elől: újra a villamoson ültem és töprengtem a történteken.

Traumgábor-paracendens patkányfigura és pesti látkép c. filmötlet script-je (thc)

A filmben teljesen tipikus-uncsi pesti szituációk gyors felsorolását látjuk egymás után, közéjük rejtve pedig egy tragédia képeit, amik elsőre nem tudatosulnak, viszont amikor igen: egy rémült, sikító csecsemő kerül a képernyőre.
A kép alsó felében A hálózsákjában alvó Szenteleki Gábor látható, akinek a takaróval borított arca helyére egy süveges patkányt flesseltem.

Pesti látkép folyt. és Apavill vers angyal-űrhajóval és magabiztos démonarccal (thc)

Kívánság 01. Az ember mint teremtő lény felismerése (mdma+thc)

A képek születésekor az a kérdés érdekelt legjobban, hogy kiléphet-e az ember az időből hogy kapcsolatba kerüljön a végtelennel. Az volt a feltevésem (amit különböző tudatmódosító szerek hatása alatt gyakoroltam), hogy ez ihletett állapotokban megtörténhet, bárhol és bármikor. Ezen a rajzon azt ábrázolom, hogy egy ilyen szituációban az ember valóságra válthatja a kívánságait: amit kíván meglesz. A végtelennel való kapcsolatán keresztül a figura az akaratával, munkájával, hitével mintegy behúzza a valóságba az álmait. A lap többi részén megpróbáltam a művészet nyelvére fordítani ezeket a felismerést különböző projekt-ötletek formájában. (Utólag mindig az volt a bajom ezekkel a jegyzetekkel, hogy zavarosak, értelmezhetetlenek és olvashatatlanok. Ami a leginkább zavart bennük, az az égbekiáltó banalitás, ami kb lejött belőlük: pl. alul egy tipikus, béna tartalmatlan hollywoodi filmes effekt leírásával találkozhatunk, amit én kb isteni eszközzel való felruházásnak éltem meg...)

Kívánság 02. Isten talán egy csúszdákkal ellátott köralakú víztükör? (mdma+thc)

A kép felső részén nagyon rajta voltam, hogy az életet, pontosabban az élet működését leíró (sík)képletet papírra vessem. :)
Az elmélet szerint a világ háromszög alakú és egy isteni körben létezik, egy belépési- (születés) és két egymással ellentétes pólusú (+, -) kilépési ponttal (halál). Hát nem édes? :)
Alul pedig a címben említett "csúszda" látható.
Egy-két kifejezést kiemelnék a kevéssé olvasható szövegek közül: "tehát nem eki", "opálos forma", transzform leírás kapu", "domború (lencse alakú)", "fut a fény csillan rajta", "napból napba transzform", "türelem=hagyd meg az egészre az időt", "igazsággyanús", "tökéletesre törekvő"...

Kívánság 03. Összeesküvés, kacsa és limuzin (mdma+thc)

A felső rész egy teljesen közhelyes, csak semmitmondó formai megoldásokra koncentráló -világmegváltást ígérő- ötlet-skicc George Bush-sal, akinek a szíve helyére kiülnek a Top Secret-ek, meg van valami összerakhatatlan kirakó, meg hazugságvizsgáló berendezés, ami mindenképp kell...
Az alsó rész talán érdekesebb, ebben egy konkrét vízió rajza látható: egy "digitál kacsa, vagy flamingó, vagy hattyú bukik bineáris görbékké" (mindeközben úszik valami folyóban, ami egy nagy kivetítő felé folyik, amin befarol egy sárga kocsi.:)

Összeesküvés, személyes figyelem (thc)

Három méternyi
üres hazugságvető
hét szelet nyomat.

Elkészíteni a reléfejűek
atomcitromját.

Stoppos
arcon ragad.
Figyelem.

Stoppos figyelem
arconagadásra
készen áll, vár már.

2 megjegyzés: